2010. május 5., szerda

Egy kis éji zene

Éppen éjszaka van. És zenét hallgatok. Nem csak úgy, hanem konkrét oka is van ám. A frissen szerzett optimizmusom egy pillanat alatt összeomlott...

A zuhany alatt a fejemre csorgattam a vizet. Nem is akartam amúgy hajat mosni. Csak úgy jól esett. És közben kezdett tisztulni a fejem. Átgondoltam dolgokat. Mindentől elvonatkoztatva, objektíven. (Ez nagy szó! Most jöhetnék mindenféle bölcsész rizsával, amit még gimiben tanultam, pl: fenomenológiai redukció, meg egy raklapnyi idézettel költőktől, hogy nekik sem megy, hiába a világot szemlélik, csak magukat látják benne/vetítik bele...)

Szóval egy bizonyos távolságból néztem magamat, a történteket, a gondolataimat, és az érzéseimet. Nem túl távolról, mert az hideg és személytelen. Hanem akkora távolságból, ahonnan megértem a problémákat, rendezem a gondolatokat, átlátom a káoszt. Ezután ugrott be egy dalszöveg részlet. Egy sor. Nem több. Vagyis de, mert a dalszövegeket elég jól tudom folytatni, úgyhogy pár másodperc múlva egy egész refrént játszottam újra és újra a fejemben.

És ekkor úgy döntöttem, hogy addig nem jövök ki a csobogó víz alól, amíg össze nem rakom az egész számot. Mármint elég az első versszak, a refrénig. De a dalszöveg folytatási "skillem" csak egyik irányban megy jól. Hiába ismételgettem egy darabig, csak azért se ugrott be.

Majd egy halvány reménysugár villant. Egy szó! Az első versszak egy jellegzetes szava megvan. Néhány perc alatt köré építettem a versszakot, és vigyorogva dúdolgattam.

Konkrétan egy Alvin és a mókusok szám volt, egyik korai albumukról (mit egyik, a legelső albumról). De hiába kerestem, nem találtam se youtube-on, se más helyen, amit be tudnék 'embed'-elni. Viszont a keresgélés közben bukkantam rá másik számaikra. Amiket méltánytalanul elhanyagoltam/nem ismertem eddig. Egy ideje nem követem, hogy mikor adnak ki új albumot. Csak néhány, véletlenül megtalált számukat szoktam hallgatni. De most következzen pár, amire most bukkantam (és valószínű, hogy letöltök/kölcsönkérek pár albumot ezek hatására):





P.S.: A zuhany alatt eszembe jutott szám címe: Ami neked yo.